top of page

Het verschil tussen willen en moeten

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin verwacht wordt dat het leven alleen maar leuk moet zijn. We moeten alles uit het leven halen: succesvol zijn, fit zijn, vrolijk zijn, alles meemaken. Moeten we dit allemaal écht? Naar mijn mening gaat het vooral om balans én het maken van de juiste keuzes.


Maar HOE weet je wat je écht leuk vindt, waar je energie van krijgt en of je de juiste keuzes maakt? Begin bij het begin: vraag je bij alles af wat je nu doet: 'Moet ik dit of wil ik dit'?


Voor wie doe je de dingen die je doet, waarom ben je de dingen aan het doen die je doet en wat zou je graag willen? Kom uit je hoofd en begin met genieten van het nu en alles wat je doet!


Één van de oefeningen die je kunt doen is het opmaken van een 'levensbalans'. Even op een rijtje hoe alles ervoor staat, welke aspecten in het leven voor jou het belangrijkste zijn én hoe ze op dit moment in jouw leven invulling krijgen. Wanneer je hier inzichten in hebt, kun je makkelijker keuzes maken die je dichter brengen bij wat je eigenlijk echt wilt.


Hoe werkt dat precies?

1. Teken een cirkel waarin je de verschillende aspecten van het leven in zet (liefde, gezondheid, thuis, financiën, werk, me-time, sociaal leven en familie). Je kunt ook aspecten toevoegen, zoals spiritualiteit, studie of zelfontwikkeling;

2. Bepaal voor jezelf, zonder al te lang na te denken, hoe belangrijk deze aspecten voor jou zijn door ze te nummeren. Begin bij het belangrijkste en eindig bij het minst belangrijkste;

3. Geef vervolgens een cijfer aan elk aspect. Hoe gaat het met ze? Van 1 tot 5 (niet zo goed tot uitstekend);

4. Analyseer vervolgens wat je ziet en begin met schrijven: welke dingen hebben invloed op dit 'cijfer'? Dit kunnen ook dingen zijn die er juist (nog) niet zijn;

5. Analyseer wat je ziet en probeer te bedenken 'Wat kan en wil ik nu veranderen'?Voorbeeld van een levensbalans opzet

Tip: probeer niet alles tegelijk te veranderen, probeer vooral bewuster te worden van waar je energie nu heen gaat en waar je het heen zou willen krijgen. Als aspecten die belangrijk voor je zijn erg laag scoren, is het fijn om daarmee te beginnen. En vergeet niet: wil je dit of denk je dat je dit moet?


Natuurlijk zijn er altijd bepaalde dingen in ons leven die we 'moeten' maar we leggen onszelf een heleboel onnodige verplichtingen op. Deze verstoren onze balans. Het maken van de levensbalans analyse kan helpen even stil te staan bij alles en op een praktische manier te kijken naar wat anders kan.


Ben je nieuwsgierig geworden, maar kom je er zelf niet uit? Tijdens mijn coachingssessies gebruik ik de levensbalansanalyse vaak als basis. Hij is handig bij vraagstukken als:


  • Hoe verminder ik stress(klachten)?

  • Hoe weet ik wat ik wil?

  • Hoe kan ik ontdekken wat bij me past?

  • Waar wordt ik gelukkig van?

  • Waar moet ik beginnen?

  • Hoe kan ik doelen stellen en behalen?

  • Hoe kan ik meer in het nu leven?

  • Hoe kan ik meer genieten van de dingen die ik doe?


Tijdens een coachingsgesprek kom je vaak tot diepere inzichten

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt. Mocht je interesse hebben in verdieping, dan is coaching misschien iets voor jou.


Liefs,

Anouk


126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page