top of page

Pak die leiderschapsrol in jouw scale-up organisatie

Ondernemen is niet hetzelfde als leiderschap. Vaak groeien we gewoon in een rol omdat de organisatie dat vraagt.


Je begint als ondernemer maar er wordt vaak na een tijd ook van je gevraagd om ‘leiding’ te geven. Dat kan voor groeipijn zorgen!


Ik hou van groeipijn, want ze zorgen voor gezonde weerstand en dus groei! Op persoonlijk en professioneel vlak. Mits je er bewust mee omgaat dan.. 🙋🏻‍♀️

Als leider in een snel veranderende organisatie zijn er 2 vragen die jij jezelf vandaag zou moeten stellen:

1. Waar wil ik naartoe?

2. Wat vraagt de organisatie (of mijn klant) van mij(n) rol?


Zit hier een match? Mooi!

Niet? Dan is er werk aan de winkel:


+ soms is stilstaan de beste vooruitgang!


👉Sta dus even stil bij wat er van je wordt gevraagd en stop met doen wat je altijd deed, want dan zul je enkel krijgen wat je kreeg.


+ Veranderen doet je organisatie sowieso wel. De vraag is, hoe laat je haar duurzaam groeien (dus niet ten kosten van jou, je personeel of bijvoorbeeld klanten en relaties)?


Hoe ga je om met verandering en groeipijn? Je hebt misschien nog helemaal geen idee hoe je die nieuwe uitdagingen aanpakt, je voelt vooral dat het begint te schuren..


Dat ‘schuren’ merk je bijvoorbeeld aan:

- minder overzicht

- gevoel van controle verliezen

- context switchen

- conflicten / irritaties

- tijdgebrek

- gevoel van achter de feiten aanlopen

- minder quality time met realties binnen en buiten je bedrijf, maar vooral ook met jezelf

- stress (klachten)


👉Het gaat niet direct op oplossingen, het gaat om erkenning van de verandering en de behoefte (bij jou, je collega’s en je klant). Hierdoor ontstaat empathie en dat is al onderdeel van de oplossing!


✅ Verder helpt het om dus even stil te staan: bewuste momenten om te reflecteren zorgen voor duurzamere oplossingen.


+ Bedenk, in welke fase je ook zit als ondernemer of leider, meer dan je best kun je niet doen.


Maar doe dus wel je best! Pak die leiderschapsrol en vergroot je invloed. Voor jou, je team en je bedrijf!


+ niemand gaat het voor je doen, jij bent de verandering die jij nodig hebt (en die van je wordt gevraagd)!

+ welke eigenschappen, producten, gedrag of zelfs samenwerkingen laat je achter in de ‘vorige’ fase? Welke helpen je niet (meer)?

+ waar maak je ruimte voor? Wat als je meer tijd zou hebben, waar zou je die tijd aan besteden? Wat mag er ontstaan?

+ focus je op het proces, de weg er naartoe. Want de waarheid is, je bent nooit klaar.

+ als je de oplossing niet weet, blijf dan vooral vragen stellen. Dit is veel belangrijker dan het zelf allemaal bedenken.

+ zoek een sparringspartner, omring jezelf met mensen die begrijpen in welk proces je zit. Je hoeft het wiel niet opnieuw zelf uit te vinden.

Besef je daarnaast dat een leiderschapsrol niet alleen maar op management of board level hoeft te bevinden. Iedereen in de organisatie kan die leiderschapsrol gaan pakken. Leiderschap betekent invloed vergrote, richting geven en keuzes maken. Die rol wordt in groeiende organisaties belangrijker, omdat je groeit in aantal mensen.


De belangrijkste behoefte bij (nieuwe) mensen zijn: duidelijkheid en groei (perspectief). Daarnaast blijkt uit onderzoek van de scale-up company dat leiders en managers van groeiende (scale-up) organisaties zich minimaal 50% van hun tijd met het werven en ontwikkelen van personeel bezig moeten houden. Dit betekent dus ook een nieuw onderdeel van jouw rol als leider.#groeipijn#leadership#change#verandering#emotioneleintelligentie#empathie#communicatie#learningbydoing#personalleadership#selfleadership#servantleadership#leadershipcoach#groei#rust#overzicht#scalingup#coaching#teamcoach#changemanagement #intrapreneur #leiderschap #scalingup

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page