top of page

Reflectie en ritme als gewoonte voor persoonlijk leiderschap

Bijgewerkt op: 19 mei 2020

Als coach help ik ondernemers en zelfsturende teams aan meer focus, efficiëntie en helderheid in hun businesn én leven. We werken aan persoonlijke groei en leiderschapskills.


Één van de meest belangrijke aspecten, zowel in teams als persoonlijke coaching, is het inbouwen van een structuur en terugkerende 'events' in je week. Vaste tijden en ritme zorgen voor 50% van je focus en maximaliseren van je resultaten. Daarnaast heb je een helder doel nodig: wat ga je doen, op welk moment en waarom?


2 simpele veranderingen in jouw ritme en structuur kunnen je helpen om direct je focus én resultaten te verhogen:


1. Wekelijkse reflectie

2. Wekelijkse planning


Zelf werk ik altijd in sprints. Dat is een term dat uit 'scrum' komt. En hoewel ik in mijn eentje geen 'multi-disciplinair team' ben en mijzelf geen 'scrum team' kan noemen, werk ik wel volgens de agile mindset. Daarbij werk ik in sprints van 2 weken waarbij ik altijd vanuit een scrum board en planning werk. Na elke sprint (periode van 2 weken in mijn geval) neem ik tijd voor een korte reflectie. Die reflectie hou ik in een documentje bij, waarin ik de volgende vragen beantwoord:


- Wat heb ik de afgelopen 2 weken opgeleverd - Hoe zijn de afgelopen 2 weken verlopen - Wat heb ik niet afgekregen en waarom - Welke feedback heb ik ontvangen/ wat heb ik geleerd (en betrek daarbij zoveel mogelijk mijn klanten of mensen met wie ik samenwerk)

- Wat kan ik de komende sprint anders of beter doen (en zorg dat ik mijn planning aanpas op basis daarvan)

Schrijven is een effectieve manier van zelfreflectie en om tot rust te komen.


In mijn planning werk ik vanuit 'een backlog' een lijst met algemene zaken die ik moet doen, op basis van prioriteit. Tijdens de planning maak ik specifiek wat het doel is van mijn taken voor de komende sprint.


- Wat heeft prioriteit en waarom (ik koppel dit altijd terug aan mijn bedrijfsdoelstellingen en missie statement) - Welke afhankelijkheden heb ik - Wat moet er gebeuren voordat ik kan beginnen aan bepaalde taken - Wie of wat heb ik nodig


Beide 'events' kosten mij maximaal 30 minuten tot 1 uur per keer. Elke dag als ik achter mijn laptopje kruip heb ik daardoor een heldere focus, ik kan eigenlijk direct aan de slag en ben hierdoor veel minder tijd kwijt aan 'hersenspinsels over mijn aanpak'.


Naast deze events zijn er méér tips & tools die je kunt toepassen voor focus, helderheid én meer vrijheid in je leven en je business. Zo help ik mijn klanten om stap voor stap een stevige fundering neer te zetten in hun structuur en business processen en werken we aan een heldere missie en strategie. Ik combineer vraagstukken uit het bedrijfsleven met persoonlijke groei en zo werken we, naast het automatiseren van je processen en verhogen van je focus, ook aan je leiderschapskills en blokkades.


Benieuwd wat wij samen kunnen bereiken? Laten we dan een half uurtje vrijblijvend sparren. Ik ben benieuwd wat jouw uitdagingen zijn als ondernemer of creatief leider.


Benieuwd naar welke tools ik gebruik? Volg me dan via instagram @mindbenders_ of lees mijn tips via www.mind-benders.nl/blog
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page