top of page

Zelfleiderschap voor de ondernemende werknemer: de intrapreneur is HOT!

De ondernemende werknemer (de intrapreneur) is HOT. We verwachten steeds meer dat de werknemer zich als een ondernemers gedraagt. Dat houdt in: verantwoordelijkheid voelt en pakt, ririco's durft te nemen en met innovatieve ideeën komt. In feite zou iedereen ondernemer moeten zijn (of je nu in loondienst bent of niet). Dit heeft niet alleen invloed op je werk, maar juist ook daarbuiten. Het is een feit dat mensen die actief de leiderschapsrol pakken in hun leven, meer grip, geluk & succes ervaren.


De leiderschapsrol pakken betekent actiever DEELNEMEN aan het leven en in de SPELERS ROL stappen. Het is dé manier om je te onderscheiden en om impact te maken binnen je werk en in je leven.


Het is al bekend dat over een aantal jaar veel van onze banen vervangen kunnen worden door robots (automatisering). Er is echter een belangrijk onderdeel dat simpelweg niet vervangen kan worden en dat is menselijke verbinding. Wat mij betreft een van de belangrijkste leiderschapskwaliteiten waarmee je van waarde kunt blijven. Alleen al om die reden is het goed om wat vaker de leiding te nemen en in te zetten op verbinding met anderen (zowel binnen als buiten jouw team).


Van publiek naar speler in je eigen leven.


Naast menselijke verbinding, heeft leiderschap ook te maken met richting kunnen geven en invloed vergroten. Niet iedereen is zich echter bewust van zijn/haar rol. Onbewust zitten we toch meer in een slachtoffer (ofwel: publiek/ commentator) rol in hun leven. Het gevoel dat 'het leven je overkomt' of dat je 'er gewoon niet zoveel aan kunt doen'. Toch is een groot deel van ons leven meer maakbaar dan we denken en door de leiderschapsrol te pakken zorg je voor meer grip en invloed. Niet zo gek dat werknemers dit van ons verwachten, want organisaties worden steeds complexer en door de automatisering wordt er steeds kritischer gekeken naar de rol van de werknemer.

De intrapreneur is dus HOT. Deze houding vertaalt zich naar allerlei keuzes, gedachtes, emoties en gedrag. Niet zo gek dus dat deze werknemers meer invloed hebben op samenwerkingen binnen het team, relaties met de klant en resultaten die hij/zij behaalt.


Dus, wil jij van meer waarde zijn, echt opvallen en het verschil maken binnen je organisatie?


✅ Pak vaker de verantwoordelijkheid en geef anderen niet de schuld van jouw resultaten, je gedrag, je gevoel ofPersoonlijk Leiderschap gaat over de verantwoordelijkheid nemen ipv slachtoffer zijn. Je kunt dit gewoon trainen en ontwikkelen. Wat je verder kunt doen:


+ word je ervan bewust welke rol je aanneemt en of dit je helpt

+ leer te focussen waar je invloed op hebt

+ laat je niet afleiden door destructieve gedachtes en overtuigingen

+ neem een pro actieve houding aan en kies waarop jij je focust

+ durven kiezen waar jij voor staat en je daarover uit spreken


Reflecteer eens op jouw situatie. Welk aandeel heb je hier zelf in? Wat kun je leren, wat zie je graag anders en wat zou je zelf kunnen doen? 🔥


#persoonlijkleiderschap#ondernemen#intrapreneur#entrepreneur#zzp#coach#persoonlijkegroei#zingeving#invloed#influence#emoties#gettingthingsdone#extremeownership#focus#flow#futureproofskills

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page