top of page

Zelforganisatie: het werkt, maar hoe pak je het aan?

Niet te doen hè, nieuwe collega's vinden?


Ik werk veel samen met scale-ups en hun grootste frustratie lijkt wel: gebrek aan capaciteit. DE factor om te kunnen groeien en juist in deze fase ZO belangrijk om het verschil te maken….


En zo lastig met deze arbeidsmarkt.


Ik ben geen HR expert, maar wat ik wel heb gemerkt is dat het vinden van een nieuwe (geschikte!!!) collega veel tijd in beslag kan nemen.


🛑 Wat ik ook zie is dat mensen die het al enorm druk hebben de tijd niet hebben. Er wordt daarom te weinig kritisch gekeken naar wie en wat er nodig is binnen het team.


"Laat die recruiter dat gesprek maar doen en dan horen we wel wanneer er iemand is gevonden"


👋🏼 Wat mij betreft gaat daar iets mis.


+ Het team moet JUIST betrokken worden in dit proces.

+ Maak het team verantwoordelijk voor het bouwen van het team, functioneren en resultaten


Ik ben fan van zelforganisatie en help daar mijn klanten ook bij. Want naast efficiëntie en een meer autonome werkomgeving, zorgt zelfsturing ook voor beter functionerende collega's.


+ De waarheid is dat er in (meer) zelf-organiserende teams gewoonweg beter wordt gewerkt!


✅ Omdat kwaliteit en ownership iets gezamenlijk is, daardoor wordt er ook eerder op aangesproken door.

✅ Het heeft ALLES te maken met cultuur en de mindshift van hiërarchie naar SAMEN besluiten en SAMEN verantwoordelijk zijn. Die mindshift is niet alleen nodig bij de ondernemer, maar ook bij het team.

✅ Ze moeten voelen dat ze het vertrouwen en de ruimte krijgen en dit ook durven pakken.


Vragen als ‘Maar iemand moet toch het functioneringsgesprek voeren' of 'wie bepaalt er dan hoeveel vakantiedagen er zijn' worden dan gesteld.


✅ Bij zelforganisatie gaat het veel meer om VERTROUWEN en GEZAMELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID.


✅ Betrek daarom het HELE team ook bij het aannemen van nieuwe collega's. Geef iedereen een VETO en het VERTROUWEN.


Twijfelt iemand? Kijk dan nog even verder.


Ik weet het, de markt is moeilijk. De werkdruk groeit en nieuwe collega's groeien niet aan de boom. Toch is het ZO belangrijk om te investeren in die juiste keuze. Zo bouw je aan een duurzamer team en ligt de focus meer op kwaliteiten inzetten.


+ Duurzamer. Leuker. Gezonder.


Wat ik verder zie in zelforganiserende teams is dat het VEEL minder vaak voorkomt dat collega's niet functioneren of resultaten boeken. Juist omdat resultaat iets gezamenlijks is!


Wat gebeurt er vervolgens als iemand niet voldoet aan de verwachtingen of resultaten?


👌 Het team signaleert dit VEEL eerder dan een manager. Zowel het aanspreken op functioneren, resultaat als het signaleren van oververmoeidheid en stress is veel meer een gezamenlijke effort WANT gezamenlijk belang.


Ik ben ervan overtuigd dat een mate van zelforganisatie juist in de huidige arbeidsmarkt nog meer waarde biedt, mits op de juiste wijze wordt gefaciliteerd. 😉
Meer weten over zelfsturing voor meer autonomie en efficiëntie? Met de estafette help ik jou en je team in 100 dagen naar meer zelfsturing zodat jij weer meer tijd overhoudt om AAN in plaats van IN je bedrijf te werken. En ik beloof je, na 100 dagen hou jij een dag per week aan tijd over! Wat ga jij doen met die extra tijd?#zelfsturinginHR#zelforganisatie#agile#zelfleiderschap#feedback#duurzamegroei#scaleup #gezondegroei#teamcoach#agilecoach

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page